MозайкаВсички автори
Канадски случки с полицията (Българи в Канада)
Канадски случки с полицията

Автор: MaGI
Категория: Кратки случки


Трилистник, от рода на детелината
Трилистник, от рода на детелината
Много е красива канадската природа. Особено градската. Толкова много паркове има - нито едно местенце не е оставено неподредено. Обичам да ходя пеша, оглеждайки красотите. И да нарушавам правилата за пешеходци, с извинение, че бързам или, че пътят е празен и няма нужда да заобикалям. Ето две случки, от които обаче акълът ми не е дошъл.

На среща - с букета

Имаше период от време, когато минавах всеки ден, през мост над магистрала 407, на път към бизнес парка в Маркхам. И забелязвам, че покрай магистралата е разцъфтяла червената детелина. Килим от детелини от двете страни на пътя по хълмчетата. Красота.

Тротоари в Маркхам - за радост и удоволствие
Забележете тротоарите в Маркхам:
шосе, трева с цветя, бетонена пътека
и пак цветна трева
И решавам, че тази хубост трябва да се запечати на снимка. Намерих аз пролука - път до мястото и влязох на терен, както се казва. Един малък камион ме подмина, намали и спря. Показа се черна глава и ме запита как съм изпаднала там и искам ли помощ. Канадци, какво да ги правиш - не те оставят на мира без да ти помогнат. Не бе - викам му - след малко си тръгвам. Ти си върви по пътя. Подозрителна ли съм се сторила, но този да вземе да ме обади на полицията.
Снимах аз каквото снимах и таман излизам вече под моста на тротоара и една полицейска кола ме пресреща. А аз с букет от цветя - силна, вилна.
- Вие, какво правите тук? - аз измънках нещо. - Дайте си шофьорската книжка.
- А, аз книжка нямам - отговарям. Защо ви е книжката ми?
- Защото на магистрала не се влиза.
- Ле-ле, ама как така - къде го пише? задавам аз дежурния си въпрос.
- В правилника за движение го пише.
- А-ха, значи за това ми искате книжката. Е, аз такава нямам. Ще знам за друг път .... И ми се размина. Букета ли, пола ли, възрастта ли - но нещо ме спаси. Каква ли картинка съм била? С букета, насред полето, покрай магистралата с разцъфналите детелини.

С количката през пътя

Полиция на АТВ на Ruge Go station, близо до едноемения парк
Полиция на АТВ на Ruge Go station,
близо до едноимения парк
Срещу блока, в който живея - през пътя, имаме чудесен Basic Food. Много уреден магазин, в който идва целият квартал на пазар. А количките от магазина са по цялата плаза. А някои тарикати си возят покупките чак до вкъщи с тях. Дори се качват с асансьорите (надеждни, модерни) на етажа, пред вратата на апартамента си, даже влизат и до хладилника в кухнята с количките. Прихванах опита и аз, но използвам количка само когато зареждам с десетина пакета вода, когато я пускат на промоция. Иначе пазарувам често и по малко, и си нося покупките на ръка.

Полиция на колела наглежда парада на St Patrick
Полиция на колела наглежда парада на
St Patrick
Още няколко думи за обстановката. Пътят се пресича, малко по-нагоре и по-надолу с пешеходни пътеки, но точно между блока - директно магазина, пешеходна пътека няма. Освен това - 6 пакета води, да блъскам надолу-нагоре - струва ми се трудно и излишно, и пресичам директно. Три ленти в едната посока и 3 в другата. Между 2 светофара. Но чакам, докато ми се отвори пътя. И всеки път като пресичам си викам - сега съм точно за някоя полицейска кола - да ме засече с количката. Бутам бързо с все сила, бягам през пътя (представете си гледка) и се оглеждам.

Полицейска морска част с номер и телефон. На плажа Woodbine
Полицейска морска част с номер и
телефон на колата. На плажа Woodbine
И веднъж - какво ми се случи. Пресичам с водите, бутам аз количката и забелязвам, че подозрително колите отгоре забавят. Аууу, викам си - колко ме жалят канадците. А то какво било. Отпред върви полицейска кола, и както е винаги и навсякъде, колите зад нея са много внимателни и предпочитат да не бързат. Бутам аз и оглеждайки се загрявам, че приближаващата кола е полицейска! Полицаят зад волана с изкривена уста ме псува и се звери, ама кара леко, изчаква ме, (сигурно за да ме последва, си помислих аз), и изтръпнала добутах до тротоара, и давам напред, без да се озъртам. По средата на паркинга все пак се извърнах назад - дали не ме следва полицията? Май че не - отървах се и този път - казах си аз и спрях да почина.

Конна полиция на прекрасни, огромни коне
Конна полиция на прекрасни, огромни
коне
Та такива работи. Имам още случки. Но друг път. Полицията е много дискретна в Канада. Почти не се забелязва, но нарушите ли - веднага идва. А глобите солени, та чак пресол.
Гарнирам случките си със снимки на жълт трилистник (Lotus corniculatus) - осеял тротоарите в Маркхам през август. Разбира се, тази красота не е случайна и не се дължи на природна прищявка. В Канада - град и Природа са едно цяло, програмирано от човека.
И снимки на различни видове полиция, според метода на придвижване: на велосипеди, коне, ATВ. Край езеро Онтарио има е водна полиция на скутери. И всичко това е преди всичко за помощ, а сетне за спазване на реда - т.е., полицията се отнася много внимателно и културно, и не използва стрес и заплахи.

 

Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement