MозайкаВсички автори
Разходка край езеро Онтарио (Българи в Канада)
Разходка край езеро Онтарио

Автор: MaGI


1-ви януари, 2018-та

Онтарио - студ и лед
Онтарио - студ и лед
Не мислите ли, че денят след празниците има своя специфична прелест. В къщи - подредено, изчистено, напазарувано и сготвено. Можем да се отдадем на това, което ни се прави. Почивка, съзерцание, интернет ... Децата във ваканция, магазините затворени, колите малко, тротоарите пусти.

Днес отивам на езерото. Отдавна отлагам, но днес имам повод - ще присъствам на леденото къпане. Този обичай се практикува в Канада от десетина години. Нарича се "Polar bear dip" и се провежда всеки първи ден на годината точно в 12 часа. Благотворително събитие, посветено на природозащитни каузи. Всеки участник си плаща за това "удоволствие", а организацията е перфектна. Телевизията снима, топъл чай и кафе, и разбира се многобройна публика. Участват всички желаещи - мъже, жени, деца. Миналата година, регистрираните участници в Торонто са били 610 (тези, които са си платили), но и много "гратисчии" участват в къпането.

Плажът, пуст и леден
Плажът, пуст и леден
Тази година събитието е отменено. Заради големите студове и замръзналите води на езерото. Като се почна от Коледа, температурите останаха около минус 15. Студът в Отава и Монреал обикновено е с 10 градуса по-голям. В прериите с още 5 по-студено. Общо взето, единствено във Ванкувър температурата е човешка - около и над нулата. Като прибавите и лютия северен вятър, студът се чувства с още поне 10 градуса по-свиреп.
Изобщо, Канада кара голям студ в момента. Рекорден. По това време на годината, такъв студ не е имало от 1962г. Езерото - замръзнало. Огромни късове лед се поклащат тържествено. Няколко патици и два лебеда зъзнат оклюмали. От студ ръцете замръзват, не е възможно да снимаш от брега, та камо ли да се къпеш.

Природата обаче е прекрасна. Има вълнение и шумът на вълните напомня морето. А от пръските на вълните, клоните на близките до брега дървета - ледени висят. Придават арктически вид на пейзажа.

Преди малко прочетох в нета за поверие, което гласяло, че колкото повече хора поздравим на 1-ви януари, толкова късмет ще имаме през годината. На поверия не вярвам, те са просто обобщената човешка практика. Следвайки своята практика, един непознат, неочаквано на улицата днес ми каза "happy new year". Стана ми много приятно.

За много години, приятели! Пожелания за здраве, мир и благоденствие.

1 яну 2018, Торонто


Крайбрежната

Замръзналите клони

Ледено опасно

Арктически красиво

Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement