На 14 февруари е Свети Валентин, денят на влюбените
и Свети Трифон по стар стил - денят на лозата и виното
Празник на виното и любовта

Празникът на виното и любовта Има за символи светиите Трифон и Валентин. Има много общо между тях. И двамата загиват млади за христовата вяра. И двамата са били лечители. И двамата излекували млади девойки от неизлечими болести: свети Трифон – душевната болест на дъщерята на императора, а свети Валентин – сляпата дъщеря на пазача на затвора. Свети Трифон произхождал от лозарски район на Мала Азия, а свети Валентин използвал сладкото вино за да подобрява вкуса на горчивите цярове.

Приятно прекарване на всички – независимо кой - кой празник си избира да чества. Много любов, късмет и спокойствие на всички.

И за настроение - 2 вица:

На 15-ти февруари, две приятелки си говорят:
- Как изкара вчера?
- Ами странно...
- Защо?
- Защо ли? Моят ме покани на ресторант. Чак на четвъртата бутилка вино разбрах, че не празнуваме Свети Валентин, а Трифон Зарезан...

Съобщение до всички служители във фирмата:
Всички, които ще празнуват по стар български обичай Трифон Зарезан да не закъсняват за работа на 15.02. А тези, които ще празнуват Свети Валентин да вземат предпазни мерки. Весел празник!Красивата история на католическия свети Валентин

Свeти Валентин В древeн Рим живял някога лекар, наречен Валентин. Той винаги се грижел лекарствата, които предписвал на болните, да имат приятен вкус. За целта смесвал горчивите сиропи с вино, мед, или мляко. Раните промивал с вино и облекчавал болките с билки. Валентин бил и проповедник – макар че в онези времена в Рим преследвали християните, той станал свещеник. Император по това време бил Клавдий Втори, който водел множество войни. И когато броят на новите войници в армията започнал да намалява, Клавдий решил, че причината е в привързаността на войниците към дом и семейство и отменил всички сватби и годежи. Но Валентин продължавал тайно да венчава влюбените двойки.

Веднъж затворническият надзирател почукал на вратата на Валентин. За ръка водел сляпата си дъщеря. Чул за лечителските му способности, той го умолявал да излекува дъщеря му от слепотата. Валентин разбирал, че този недъг е практически нелечим, но момичето било толкова красиво, че той се влюбил и дал дума, че ще направи всичко възможно. Дал на момичето мехлем и поръчал да дойдат отново. Минали седмици, но зрението на девойката не се връщало. Мъжът и дъщеря му обаче не се съмнявали в лекаря и продължавали лечението.

Един ден римските войници нахлули в дома на Валентин, унищожили лекарствата му и го арестували заради нарушаването на заповедта на Клавдий за венчавките. Бащата на сляпото момиче научил за ареста, но бил безпомощен да помогне. Валентин знаел, че скоро ще изпълнят смъртната му присъда, но не спирал да мисли за сляпото момиче. Написал му прощално любовно писмо и на същия ден, 14 февруари 270 година, изпълнили присъдата. Когато бащата се върнал у дома, го посрещнала дъщеря му. Девойката отворила писмото и намерила вътре жълт шафран /минзухар/. Писмото било подписано: от твоя Валентин. Девойката взела върху дланта си шафрана и станало чудо: зрението й се възстановило и тя видяла блестящия цвят на цветето.

Когато през 496 г. римският папа Хеласиус забранил веселите празници в чест на бог Пан, обявил 14 февруари за Ден на свети Валентин. И до днес хората показват своята привързаност и любов един към друг, като изпращат на този ден картички и цветя на своите любими.

Свeти Валентин рози В народния календар денят на Свети Валентин е празника на влюбените. На този ден се спазват редица обичаи и традиции в чест на Св. Валентин. Най-важната от тях е да се правят подаръци на любимите. Празникът не присъства в православната традиция, но неговият красив смисъл напоследък го наложи и у нас.

Първата традиция е: мъжът да подарява цветя.
Втората традиция е: цветята да са обагрени в червено. Този цвят е всепризнат символ на любовта. Класическата емблема на този ден са червените рози. Те, според легендата, са се появили, когато Афродита, бързайки към своя любим Адонис, стъпила върху розов храст и кръвта й обагрила листенцата им в червено. Ако пък вашият подарък не е цветя, то той трябва да е с червена опаковка.
Третата традиция е: подаръкът да бъде сладък. Така, че към цветята обикновено се прибавя кутия бонбони, или шоколад.
Четвъртата традиция е: подаръкът да е с формата на сърце. Може и просто да се залепи изрязано от червена хартия сърце. Притежателите на по-богата фантазия приготвят и "валентинки” с любовно признание. Едно от най-разпространените пожелания е: 'Нека всеки ден от годината бъде за вас ден на влюбените!'

Aкo имате време и интерес да разберете повече за Свети Валентин, може да посетите статията "Свети Валентин, Църквата и любовта " на линка www.pravoslavie.bg


Календар на традиционните български празници
CalendarBase Calendar
Февруари 2020
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
         
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
15
16
17
18
20
21
24
25
26
27
28
29
 Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement