20 януари е празник в чест на Патриарх Евтимий Велики и на Търновският Патриарх Евтимий
Православната църква е отредилa на този ден празник в чест на Патриарх Евтимий Велики (377-473 г.) и на търновския Патриарх Евтимий (1330-1402 г.).

Евтимий Велики е роден в арменския град Метлич на река Ефрат. Посветен от родителите сина Бога той се отрекъл от светския живот и заживял като пустинник. Със силата на Христовата вяра той излекувал Теревон, сина на шейха на бедуините Аспевет, половината тяло на който било изсъхнало. Изумените араби пожелали да се покръстят и искрено приели вярата. Евтимий развил огромна душеспасителна дейност, обърнал към православието императрица Евдокия, съпругата на Теодосий ІІ. През 1929 г. на 15 км от Ерусалим при разкопки била разкрита неговата надгробна църква.

Свети Патриарх Евтимий Търновски

Равен нему по святост и величие е българският Патриарх Евтимий Търновски - български църковен деец, богослов, писател и проповедник, създател на търновската книжовна школа. След смъртта на Иван Шишман той организира и насърчава уплашените българи, останали без цар в обсаденото от турците Търново. След превземането на града османците погубили цялата търновска аристокрация, а Патриарх Евтимий извели пред стените на Царевец, за да го посекат пред очите на хиляди българи. Авторът на житието му Григорий Цамблак казва, че станало чудо, когато палачът вдигнал ръка да отсече главата му – ръката с ятагана се вдървила. Турците отменили смъртоносното наказание и заточили патриарха в Бачковския манастир, където останал до смъртта си.


Календар на традиционните български празници
CalendarBase Calendar
Януари 2021
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
       
2
3
4
5
9
10
11
12
13
14
15
16
19
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
             Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement