Петров денИменници: Павел, Павла, Павлина, Павлин, Павлета, Панайот, Пейо, Петя, Петър, Петра, Петрана, Полина, Поли

Обредна трапеза: Варено пиле, празнични погачки, тиквеник, плодове - ябълки петровки

Св. първовърховни апостоли Петър и Павел

Православната църква чества на този ден паметта на двамата Христови апостоли - Петър и Павел - ревностни разпространители на християнството, изтърпяли много страдания и гонения и са наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".

Петър, беден рибар от гр. Витсаида край Генисаретското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца - обикновено се коли "петровско пиле". Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.
Манастира Св. първовърховни апостоли Петър и Павел - в с. Одраница, на западната граница на България

В народния календар - 29 юни ПЕТРОВДЕН
се свързва с горещото лятно слънце, с умирането и възкръсването на всяка нова стопанска година и с легендата за доброволната жертва – тази, която винаги е била най-скъпа на Господ. Затова в някои краища празникът започвал още от рано сутринта. Всички стопани отивали специално на нивите, градините, бустаните и лозята, хвърляли ситни камъчета и изричали магически слова за плодородие и берекет.

С Петровден завършвал и петровденския пост. По традиция отговявали с варено пиле и празнични погачки. Жените не работели. Ходели на празнична литургия в църквата. Носели ябълки и обредните питки, кулаци, които свещеникът освещавал преди да ги раздадат на роднини и съседи. Вярвало се, че така близките им на другия свят няма да останат никога гладни.

В много селища на Петровден се правел общоселски курбан в памет на светеца. Най-често той бил съпътстван с тържествен молебен за здраве и благополучие.


Календар на традиционните български празници
CalendarBase Calendar
Юни 2021
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
 
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
20
21
22
23
25
26
27
28
30
       

Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement