1 април - Ден на хумора, сатирата и забавата

Клоуни

Смехът е здраве

Първи април е денят на хумора, сатирата, забавата, шегата и лъжата! И се чества навсякъде по света. Включително и в Канада. Ето едни от най-известните „опашати лъжи” запомнени в Канада.

Vancouver Courier публикува новина на 1 април 2011, че започва следващата фаза на тунел за колоездачи под водата, който ще свърже центъра на Ванкувър, намиращ се на полуостров, с останалите квартали, като по този начин ще им съкрати усилията и времето да карат по мостовете. Колоездачите ще могат да наблюдават дивата подводна морска природа и дори да си напомпат гумите в някои от станциите. Съобщава се дори цената на проекта – между 340 и 420 мил $. Опашатата лъжа завършва с реклама на бъдещия тунел, който освен всички предимства ще пази колоездачите от лошото дъждовно време на Ванкувър по част от пътя им.

Друга известна канадска шега е на телевизия CBC, която съобщава на 1-ви април 2008, че има план CN Tower в Торонто да бъде надстроена, за да запази световното си първенство за най-висока сграда, което ще загуби с построяването на кулата в Дубай.

На същата дата, BBC/Daily Mirror/Daily Telegraph пуска шега за летящите пингвини, която надминава по всички показатели „идеята за надстройката на CN кулата”. Филмът е представен като неоспоримо доказателство за теорията на Чарлз Дарвин за еволюцията. Сниман е на остров Крал Джордж, който се намира на 75 мили от Антарктида. Красиво филмче, едно от най-гледаните в интернет.
През 1975 г. австралийска новинарска програма, обявява, че страната скоро ще премине към "метрично време". Минутата ще има 100 секунди, часът - 100 минути, а денят - 20 часа. За да се запази метричнaта традиция, секундите ще се наричат милиден, минутите – стотнаден, а часът декаден. Историята дори привлича политик, който коментира и приветства новата система. В същото време, продавачи в универсален магазин са затрупани с въпроси, как клиентите да си сверяват часовниците по новата система. Новинарите дори предполагат, че и Канада ще последва метричната австралийска система.

Чести са и първоаприлските шеги с известни личности. Например, на 1 април 2011г. (предизборно време за федерални избори в Канада), на пресконференция на NDP лидера, известен с мустаците си, всички журналисти се появяват с мустаци.

На същата дата, новинарите от National NewsWatch правят хит с новината, че Дон Чери ще представлява Канада на кралската сватба на принц Уилям и Катрин Мидълтън. Това е трудно за вярване, заради свободното и често скандално поведение на колоритния хокеен коментатор.

Съвсем ясно е, че такива щуротии са добра реклама. Затова, опита на медиите се превзема и от компаниите. IKEA например, лансира на 1 април 2011г в Австралия столче за куче, с дупка на седалката за опашката, с подпорна дъска за лапите и място за водата и храната. Цената на такова столче е 59$ и си заслужава, защото ще направи кучето истинска част от семейството.

На 1 април, 2012 г, WestJet излиза с изявление, в което се казва, че ще започне въвеждане на „кабини без деца” за някои полети на авиокомпанията. "Карго деца е вълнуваща нова програма, която позволява на гостите да пътуват в по-тиха и по-спокойна самолетна среда без деца, а децата да пътуват в специална ВИП зона на самолета", се казва в изявлението. "Като нискотарифна авиокомпания на Канада, ние постоянно търсим иновативни и забавни начини за подобряване пътуването на нашите клиенти". "Първоначалните отзиви на Карго деца е доста положително и ние се радваме на мир и спокойствие”. Изявлението е съпроводено с рекламно клипче, което завършва с поздрава на децата: „Честит първи април от WestJet!"

Ето и рекламното клипче:
Най-новата шега на WEB медия е тази на GOOGLE. Гугъл разпространи съобщението, че от 1 април 2013 закрива портала за видеоклипове "Ютуб" до 2023 година. Това ще бъде направено, за да могат специалистите да определят името на автора на най-добрия клип на всички времена, публикуван от деня на основаване на канала. Победителят ще получи MP3-плеър и стипендия от 500 долара за реализиране на своя следващ проект - се посочва в съобщение на компанията.
За България не открихме първоаприлски шеги от такъв ранг като цитираните по-горе. Но габровските задявки са известни. Ето 2 от тях.

Един габровец отива до съседа и му казва:
- Комшу, голям проблем. Имам 15 гости, ама само 10 стола. Ти имаш ли свободни столове?
- Да.
- Идеално, значи ще ти ги пратя ония петимата.

Габровец кани свой приятел на гости:
- Ела ми утре на гости да видиш как черпи комшията...

***
Бъдете нащрек на този ден. Но дори да станете за смях - няма лошо. Смехът е здраве!
Весел първи април!
Календар на традиционните български празници
CalendarBase Calendar
Април 2020
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
   
2
3
4
5
6
7
8
9
10
13
14
15
16
17
18
20
21
23
25
26
27
28
29
30
     Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement