На 31-ви декември посрещаме Новата година

Празнична трапеза: обреден хляб, баница с късмети

Нова година огнище

Ние българите, обичаме веселията и празниците. Може би защото сме гостоприемни. А може би пък гостоприемството ни идва от факта, че в къщата на трудолюбивия българин винаги е имало храна и вино, необходимия реквизит за всеки празник. Затова българският народен календар изобилства от празници и поводи за веселба, честване, радост и уважение както към Природата – така и между хората. Най-големите празници са през зимата, когато българите са почивали от усилен летен труд и са имали достатъчно време да се ангажират и посветят на празниците.

Нова година обреден хляб трапеза

Най-много са празниците около Нова година. В далечното минало, още когато идват българите по днешните наши земи, Нова година се е чествала на 21 декември - денят на зимното слънцестоене – Идинак. На тази дата денят е най-малък и е наричан Полязовден, Млад Бог, Млад ден. Празникът на най-малкия ден, от който започва новият годишен цикъл, е бил прекрасен повод да се благодари на Природата и да се погледне към бъдещето с нови надежди и пожеланния. Различни ритуали са се изпълнявали по време на честването на старовремската българска Нова година: прикадявали пръст, вода, дърво. В огнището горял „бъдникът” (голям пън, който се приготвя от рано и който гори продължително); приготвяли се девет жертвените храни – свинско-печено на бъднивечерското огнище, обредни хлябове със златна или сребърна пара в тях, и дрянови клончета с пъпки. Обредните хлябове се украсявали със знака на слънчевия кръговрат и на щастието.

Нова година коледари

Стопанинът прикадявал трапезата, на която имало и мед, варено жито (булгур), кървавица или риба (обикновено шаран), петел, орехи и вино – и тържествената вечеря започвала. Особено се държало на прикадяването – стар български обичай (думите "кадя", "кандило", "кадилница" са от български произход). Стопанинът бил сурвакан от децата, а след това обливан с вода на открито, а след него – и всички възрастни участници в тържествата. Младежите обикаляли селищата с песни до разсъмване - коледуването. Имало спортни игри и състезания. На Идинак (Годинак) се гледало кой пръв ще прекрачи прага на къщата - какъвто е гостът - такава година идва. Той влизал и разпалвал жарта в огнището с трески от дръвника. И пожеланията му били свързани с огъня - колкото са искрите, толкова деца и изобилие да донесе Новата година. Черпят го с баница, питиета и ошаф, дават му кравай и чорапи.

Новата година в двора на българските владетели била толкова известна, че даже в един китайски летопис се споменава за нея.

Нова година сурвакари

В днешно време, няколко празника наследяват традициите на старовремския български Идинак, което буквално означава - начало на годината, годиняк. Днес празниците са свързани с християнски светци, но нашата демократична православна религия съжителства мирно и със запазените ритуали. На Никулден (6 дек) се приготвя „бъдника” за огнището, и традиционното ястие е шарана. На Игнажден (20 дек), се гадае каква ще е Новата година и се посреща първия гостенин, който донася късмета в къщата. На Бъдни вечер (24 дек) се прави пита с паричка и се коледува. На Нова година (Васильов ден) е баницата с дряновите пъпки, които се наричат на различни късмети и се сурвака с дрянова украсена пръчка за здраве. На Йордановден и Ивановден е къпането на младоженците мъже и малките момченца на възраст до една година, а на Бабинден е поливането и даряването на бабата-акушерка.

Нова година елха с подаръци

Днешните обичаи свързани с Новата година, макар и осъвременени и леко видоизменени, показват най-главното – благодарност за даровете на земята, природата и съдбата, и надежда за бъдещо плодородие. През вековете остава и пожеланието, което отправяме и днес - нов ден, Нова година, нов късмет.


Календар на традиционните български празници
CalendarBase Calendar
Декември 2020
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
 
1
2
3
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
26
28
29
30
     Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement