1 юли - Джулая - посрещане на слънцето

Джулая
Джулая
Джулая


Това е един от най-младите празници в България, който благодарение на ентусиазма на младите вече се е превърнал в традиция.

Името Джулай е взето от известната песен на рок-групата Юрая Хийп (July Morning – 1971).

Празникът възниква в края на 70-те години в лоното на хипи-движението в България. Българският "джулай" е уникален и никъде на друго място в Европа не се среща. Всяка година на 30 юни - срещу 1 юли, към черноморския бряг се стичат групи от млади хора от страната и чужбина, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето над морето. И въпреки че това не е нито религиозен нито езически ритуал, участниците в това действие са убедени, че по този начин те пречистват себе си.

Първоначално празникът възниква като протест срещу бившата комунистическа власт. Символичната среща на новото утро се възприема като ново начало, като стремеж към ново, по-добро бъдеще. След краха на комунизма, противно на очакванията, празникът се разраства, въпреки че първоначалната идея претърпява съществени изменения. Днес протестът е свързан по-скоро с освобождаването на личността от оковите на големия град и глобалната цивилизация като цяло. Забелязва се и разместване по възраст. Заради наплива на новаци несвързани с първоначалната идея, старите участници (така наречените "стари хипари") започват да честват не само утрото (Морнинг), но и Ивнинг (навечерието) - в градчетата около село Варвара.

Но както преди, така и сега, за химн на празника служи все същата July Morning. Интересно е да се отбележи, че за радост на всички привърженици на празника, самата група Юрая Хийп няколко пъти е гостувала на празника.

July Morning (1971) на рок-групата Юрая Хийп


Календар на традиционните български празници
CalendarBase Calendar
Юли 2021
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
     
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
26
28
29
30
 

BIZIMI.com               Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement