На 7 януари е Ивановден, денят на кумството и побратимството
Именници: Иван, Иванка, Ваня, Иво, Ивайло, Ивелина, Йоан, Йоана, Калоян, Жан, Жана, Яна

Обредна трапеза: варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка и свински ребра със зеле, ивановски заек

Св. Йоан Кръстител - Иванов ден Православната църква почита на този ден най-великия от пророците, който ревностно проповядва идването на Христос сред хората - на Йоан Кръстител или Предтеча. Той е син на Елисавета и Захарий и прекарва детството си като отшелник в пустинята. По-късно започва масово да кръщава юдеите в река Йордан, подготвяйки ги за идването на Месията. Йоан кръщава и самия Бог-син и после проповядва неговото учение. Кръстителят е хвърлен в тъмница от цар Ирод и впоследствие обезглавен по желание на дъщерята на царицата. Светецът се почита като покровител на кумството и побратимството.

В народния календар на Ивановден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата в чудодейната здравеносна сила на водата. Къпят се булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден; къпят се всички именници; къпят се годените моми и ергени.

На Ивановден на обед младоженците отиват на гости в дома на своите кумове и им носят кравай, млин, ракия и вино. Кумовете ги канят на тържествена трапеза. Младите гостуват и на девера.

В тракийските земи на Ивановден или по-късно - на Бабинден или зимния Атанасовден, се предприемат обредите за побратимяване на момците - "хващане на арътлици". Ако трима другари искат да станат побратими, в този ден те последователно се събират в дома на всеки от тях, като започват от дома на най-възрастния. Майката посреща тримата и ги закичва с по една китка от бръшлян и чимшир. На всяка китка е вързана златна паричка с червен конец. Като ги закичва, майката ги благославя: "Оттук нататък чимшир побратими да станете! Да не се карате и лоши думи да не си изричате, да се обичате и уважавате като братя!" Ритуалът се повтаря в дома на всеки момък.

В Ямболско обредът на побратимяване е значително по-разгърнат. Там момците или женените мъже, които ще станат арътлици, стъпват символично с десния крак едновременно върху живи въглени, след което си раздават специални обредни хлябове и отпиват последователно от паница с червено вино. В Родопската област на Ивановден сгодените ергени отиват тържествено на гости заедно с родителите си и свои роднини в дома на своите годеници. След като бъдещата свекърва измие лицето на девойката и я закичи с китка и златна паричка, всички сядат край софрата и се угощават богато.


Календар на традиционните български празници
CalendarBase Calendar
Януари 2021
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
       
2
3
4
5
9
10
11
12
13
14
15
16
19
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
             Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement