Голяма Богородица - Успение БогородичноОбредна трапеза: жито, царевица, тиганици, варена тиква, прясна пита, каша от пиле, грозде, диня

Именници: Мария, Марияна и техните производни

Казанската Света Богородица

Християнската религия отбелязва на 15 август смъртта на Божията майка на 64-годишна възраст. Това е един от 12-те големи християнски празници чествани и от православни, и от католици. Някои от тях не са специално посветени на Богородица като „Рождество Христово“ (25 декември), отчасти „Богоявление“ (25 март). Три обаче са строго свързани с Мария — „Рождество Богородично“ (8 септември), „Въведение Богородично“(Ден на християнското семейство — 21 ноември) и „Успение Богородично“ (15 август).

Смъртта на Божията майка била тъй лека, че приличала на заспиване. Оттук идва и думата "успение" - заспиване.

Преданието разказва следното: Богородица се моли в Елеонската планина, когато се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и възвестява, че след 3 дни духът ще се пресели в царството небесно. Бог е пожелал да я вземе при Себе Си в своето Царство, за да царува вечно с Него. Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Иерусалим. Сам Исус Христос, в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък.

По време на успението край смъртния одър на Богородица единствено отсъствал апостол Тома защото закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото й се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната й̀ плащеница. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни." В памет на явяването й пред апостолите Църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигaне на хляба".


pogacha В народния календар на този ден се почита света Богородица, като покровителка на майчинството и на жените, защитница на семейното огнище.

Раздават се, предварително осветени в църква, първите плодове за сезона - грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за "Бог да прости умрелите". За здраве се колят курбани и се правят сборове и храмови празници там, където Богородица е патрон на местната църква.


Календар на традиционните български празници
CalendarBase Calendar
Август 2020
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
         
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
13
14
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
           

Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement