26 октомври - Димитров ден

Именници: Димитър, Димитра, Димитрина, Митко, Митьо, Митра, Димо, Димка, Диман, Димана

Обредна трапеза: курбан от овче месо, яхния от петел, пита с ябълки, ракия, както и различни ястия от зеленчуци.

Св.Димитър

Православната църква чества на 26-ти октомври Свети Димитър. Той е роден през III век в гр. Солун, а баща му е тогавашния градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница, а по-късно, на 26 октомври 306 г. нарежда да бъде убит. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града. Празникът на Свети Димитър се чества в Солун още от V век, а скоро след това е пренесен и в Тракия, и Македония.

В народния календар - Димитровден се свързва с началото на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. "Свети Димитър зима носи, а Свети Георги - лято" - гласи българска поговорка. Тогава стопаните прибират ралата си под стрехите и подреждат дървата за огрев. Този ден е известен също и като Митровден или Разпус. С него завършва периодът, за който се наемат сезонните работници - говедари, овчари, ратаи, и става разплащането с тях. Понякога като заплата се дава освен определената сума, още кат дрехи и по чифт цървули за всеки от зимните месеци. Започва и спазаряването на работници за следващата година.

Според народното поверие от Димитровден започва подготовката за т.нар. "миши празници" на следващия ден. В старопланинските райони стопаните следят за първия гост, който прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и имотен човек, вярват, че следващата година ще е богата, здрава и плодородна. Пълнолуние ли е в нощта срещу Димитровден, ще се роят пчелите и кошерите ще бъдат пълни с мед. Тази нощ е важна и за хората, които търсят заровени съкровища. Те вярват, че тогава небето "се отваря" и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

Вярва се също, че Свети Димитър е брат на Архангел Михаил - покровителя на отвъдния свят, на умрелите предци. В съботата преди празника е една от най-големите задушници - Димитровската, на която се раздава варено жито и питки за помен. По това време на годината започват годежи и сватби.

Денят на строителя e избран да се чества на Димитровден. Този професионален празник е с дълбоки исторически корени у нас и е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година. Завършване и разплащане за сезонната работа, към която преди е спадало и дюлгерството, очакване началото на зимата, е добър повод да се отпразнува. Добра почивка, строители. Прекарайте си щастлив празник, а за настроение - няколко популярни фрази за добрите и лоши страни на занаята:

„Сполай ти майсторе, жив да си!”,
„Викам ти майсторе, щото не ти знам името”,
„Те, това е майсторлък – кофраж като мебел, зид – да ти проговори” ,
„Паница с боб да имаш - на майстор да я дадеш”,
„Всеки строеж си хвали майстора”,
„Да не ти влиза майстор в къщата”

😏


Календар на традиционните български празници
CalendarBase Calendar
Октомври 2020
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
     
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
15
16
17
18
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
31
 

Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement