Първи юни - международен ден на детето

1 юни - ден на децата

Датата 1 юни съчетава в себе си традиции от китайската и американската история. Не е напълно вярно, че комунистическата идеология е създала Деня на детето. През 1925 година генералният китайски консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони - китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие. Тази благотворителна акция в САЩ съвпада с провеждаща се по същото време в Женева - Световна конференция по въпросите на детското здраве.

На 1 юни 1949 г. е учреден Международен ден за защита на децата. Това става с решение на сесията на Съвета на Международната демократична федерация на жените през ноември 1949 г. в Москва. За първи път 1 юни е честван през 1950 г. в 51 страни по света.

На 20 ноември 1959 г. Генералната асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето, която провъзгласява равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние и др. Декларацията призовава родителите, обществените организации, правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване.
Петя Дубарова

Детство

Петя Дубарова

Аз слънце на ресниците си нося
и вятър – на протегнатите длани,
и тичам пак усмихната и боса
по камъчета бели и огряни.

Дърветата коси зелени свеждат
и облаци – платна издути, бели –
очите ми усмихнати поглеждат,
поглеждат ме и птици, полет спрели.

Аз тичам като пролет волнокрила,
по- бърза от лъчите, ветровете,
и бисери на радост в мен съм скрила,
на детството най-хубавото цвете.


Календар на традиционните български празници
CalendarBase Calendar
Юни 2021
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
 
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
20
21
22
23
25
26
27
28
30
       

Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement