Черешова задушница - 19 юни 2021Черешова задушница - богослужение

През годината има 3 големи задушници в църковния календар:

Месопусна - в събота срещу Месни заговезни;
Черешова (Спасовденска, Петдесетнишка) - в съботата преди Петдесетница (50 дни след Великден);
Архангелова - в събота преди Архангеловден, който е на 8 ноември.

Тази статия е посветена на Черешова задушница.

Православната църква извършва на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. На този ден, чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите. В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. "Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост" - четем в Библията. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница.


Черешова задушница - обичаи Според народните вярвания, на Великден, Господ разпускал душите на умрелите и те слизали на земята, за да се разтъжат с близките си, а на Спасовден отново ги прибирал. В някои места до този ден не се ядат череши, чак когато празникът отмине, това вече е възможно. С това поверие е свързана Спасовденската-Черешова задушница.

По стар обичай жените ходят на гробища още призори или вечерта преди съботата. Почистват се гробовете, „преливат” се с вода и вино, палят се свещи… Подобно на Спасовден се оставят орехови листа по гробовете. Орехът има посредническа роля. Той свързва земния и небесния свят. Приготвят се обредни хлябове, баници, варено жито, които се раздават за „Бог да прости”. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос. Раздават се и череши - откъдето идва името на тази панахида.


Календар на традиционните български празници
CalendarBase Calendar
Юни 2021
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
 
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
20
21
22
23
25
26
27
28
30
       

Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement