Часът на Земята - 28 март 2020


Часът на земята показва връзката на хората с природата
Чества се последната събота в края на март


Часът на Земята

За час на тъмно в защита на Земята

По традиция в последната събота на месец март (за 2020г - 28.03.) между 20:30 и 21:30 ч. милиони хора от цял свят символично ще изгасят осветлението в домовете си, а знакови сгради ще притъмнят фасадите си. Като символичен знак за предприемането на сериозни действия срещу промените в климата.

За 2020г - фокусът на инициативата е “Климатични действия” и устойчиво развитие. И “Глас за планетата”, за да уведомим световните лидери, че ни интересува природата, и че искаме спешни политически действия за защита на нашата планета Земя.

За България фокусът ще бъде - грижата за горите, които имат ключова роля в овладяване на промените в климата, като поглъщат CO2 от атмосферата и го съхраняват в дърветата, растителността и почвата.


История на инициативата

През 2010г, инициаторите на “Часът на Земята” проведоха светлинното шествие от НДК по бул. “Витоша” до градината на Народния театър “Иван Вазов”. Там се състоя концерт без озвучаване и на свещи, в което участваха формации като “Самба бенд”, “Брас асоциация”, рок групата Saltriver и други изпълнители.

През 2013 г. рекорден брой български градове и общини – 103, взеха участие в инициативата. 37 български града, изключиха осветлението на множество общински сгради и площади.

"Часът на Земята 2015" се посвети на опазването на българските реки, които са пряко и видимо повлияни от температурните промени, валежите и отношението към тях.

2016г - участвайте и отбележете часът на земята в социалните мрежи. На 19 март в 20,30 ч. вечерта пред Народния театър “Иван Вазов” в София, се събират всички приятели на Земята, за да участват в световното движение за здравето на планетата. Ще си правят снимки в тъмното, ще се приветства всеки, който реши да посвири. Ще има събития и в други градове.

В часът на Земята - тъмни остават за час Народното събрание, Министерски съвет, голяма част от държавните ведомства, столични театри и музеи, емблематични църкви като “Александър Невски” и “Света Неделя”, паметници в столицата и други големи градове, хотели и ресторанти. Българската народна банка и част от търговските банки също изгасят фасадните си светлини, оставяйки електричество само за поддръжка на системите за сигурност. Същото правят със зданията си и множество други компании.

За 2019г - мотото на инициативата бе Свържи се с природата. За втора поредна година Часът на Земята в България продължи цял ден! Ето какви мероприятия се проведоха:
1. Фермерски пазар и тематични работилници.
2. Акустичен концерт пред Народния театър.
3. Нощно изкачване на Черни връх
4. Mобилни пунктове за събиране на текстил и стара техника – електрическо и електронно оборудване. Зелените светлини на 50 пешеходни светофара в града светеха във формата на сърце – отправяйки ясно послание за любов към природата. В зелено свети и НДК.
5. Организацията на българските скаути също се включи в Часа на Земята, като мобилизира деца и младежи да се грижат за опазването на планетата. В клубовете из страната се проведоха различни инициативи – засаждане на дървета, уроци от големите към малките скаути за разделно изхвърляне на отпадъци и образователни игри.

“Часът на Земята” обхваща 25 времеви зони (стартирайки в 8.30 ч. вечерта, източноевропейско време), включвайки над 2 700 града в призива към световните политици за борба с глобалното затопляне.

Без светлини остават и световни културни паметници като Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, Лондонското виенско колело, четири от петте най-високи сгради в света, сред които “Емпайър Стейт Билдинг” в Ню Йорк. В инициативата се включва за пръв път и новоткритата извисяваща се на 800 метра кула “Бурж Калифа” в Обединените арабски емирства. Тъмни остават и статуята на Исус Спасителя в Рио де Жанейро, императорският дворец в Банкок, мемориалът на мира в Хирошима и др.

Една от малките крачки, която всеки може да направи за опазване на природата е, когато нещо в дома се счупи или повреди, да се опита да го поправи или рециклира, а не да го хвърли директно на боклука.

Календар на традиционните български празници
CalendarBase Calendar
Март 2020
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
           
2
4
5
6
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
26
27
29
30
31
         

Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement