31 юли - Богородични заговезни и Св. Евдоким

Именници: Евдокия, Евдоким

Обредна трапеза: "заговезнишка пита", ястията са блажни


Света Богородица Богородичните пости започват от този ден. Продължават две седмици и свършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август.
На този ден се прави трапеза с обредна "заговезнишка пита", която се чупи, а не се реже. Ястията са блажни. В някои селища следващите три дни гладуват, за да се пречистят тялом и духом.

Заговезни са църковни празници, отбелязвани в деня преди началото на период на пости. В годината има:
Месни и Сирни заговезни - преди започване и в началото на Великите (Великденски) пости, Петрови заговезни - преди започване на Петровите пости, Богородични заговезни - преди започване на Богородичните пости и Коледни заговезни - преди започване на Коледните пости.Свети Евдоким


Православната църква почита на този ден паметта на Св. Евдоким, роден в Кападокия (Мала Азия) в благочестивото семейство на Василий и Евдокия.

По времето на цар Теофил бил млад офицер във войската. Заради неговите необикновени добродетели царят го назначил за кападокийски воевода. Но по Божия промисъл св. Евдоким починал млад - на 33 години.

Мощите му се оказали целебни. По-късно те били пренесени в Цариград и поставени в новата църква "Св. Богородица", построена от неговите родители.

При гроба на св. праведни Евдоким се извършвали всякакви чудеса. Самата пръст взета от гроба му изцелявала болни.


Календар на традиционните български празници
CalendarBase Calendar
Юли 2021
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
     
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
26
28
29
30
 

Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement