На 25 март е Благовещение

Именници: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел, Бонка.

Обредна трапеза: риба - печена или варена, шарена пита, лучник.


Благовещение Православната църква отбелязва на 25 март деня, в който Архангел Гавраил се явява на Дева Мария, за да и съобщи Божията воля, че тя ще зачене и роди дългоочаквания Месия. Тази хубава блага вест дава и наименованието на празника.

Ангелът се явил при пресветата Дева и казал: "Радвай се, благодатна! Благословена си ти между жените!" Смирената Дева се смутила от тия думи. Но ангелът продължил: "Не бой се, Марио, защото си придобила Божието благоволение! И ето, ти ще заченеш в утробата си и ще родиш Син, Когото ще наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давид; и ще царува над дома Яковов до века, а царството Му не ще има край." Пресветата Дева казала на ангела: "Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?" — Ангелът й отговорил: "Дух Светий ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени. Затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий." След това ангелът възвестил също така на пресвета Дева за радостта, обещана на сродницата й Елисавета, която скоро трябвало да роди син. "Ето Господната слугиня; — казала Мария, — нека ми бъде според както си казал!" Ангелът си отишъл, а светата Дева се отправила в планинската страна, при сродницата си Елисавета, която си изпълнила с Дух Светий и я приветствала, наричайки я майка на Господа.

Пресветата Дева била дъщеря на благочестивите старци Йоаким и Анна, които още от рождението й я били посветили Богу. Когато станала на три години, те я завели в храма. Скоро след това те умрели. А пресветата Дева Мария, като останала под напътствието на свещенослужителите, постоянно се намирала в храма, молела се и чела Свещеното Писание. Преданието говори, че когато светата Дева навършила годините, в които според юдейския обичай девойките встъпвали в брак, първосвещеникът й обявил, че не може повече да остава в храма и трябва да си избере съпруг. Мария решително не искала, защото била посветена от родителите си, а и сама се посветила Богу. Но в Юдея нямало обичай някой доброволно да избира безбрачен живот за служене Богу и за да не се наруши общоприетия обичай, свещениците сгодили Мария за един благочестив възрастен мъж, на име Йосиф, далечен неин родственик, който трябвало да я пази. Пресветата Дева Мария, като минала в дома на праведния Йосиф, водела скромен живот; занимавала се с ръкоделие и споделяла домакинските грижи с дъщерите на Йосиф. Кротка и мълчалива, за Мария най-голяма радост било четенето на свещените книги. Затова на иконата Благовещение пред нея се изобразява разтворена книга.

В този ден св. Църква възпява: "Днес е началото на нашето спасение и разкриването на вечната тайна: Син Божий става Син на Дева и Гавриил благодат благовествува. Затова нека и ние с него да пеем на Богородица: "Радвай се, Благодатна. Господ е с Тебе"

Кукувица В народния календар денят е известен като Благовец или "половин Великден", защото поверието гласи, че тогава долитат кукувиците и лястовиците и известяват на хората благата вест за идващата пролет. Чуят ли първото кукане на кукувицата, стопаните трябва да докоснат парче хляб или да пипнат пари в джоба си, за да са имотни и сити през цялата година. Вярва се, че на този "благ ден" всяка рана зараства много бързо. Затова на Благовец се дупчат ушите на малките момиченца. Срещу празника иманярите търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед. Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи своята сила. В ранната сутрин домакините примитат дома и двора си, събират сметта на куп и я запалват. С вярата, че ако на този ден човек опуши краката си, прескачайки огъня, няма да пострада от змийско ухапване през лятото, те карат децата да прескачат над пламъка.

Независимо, че е по време на Великия пост тържествената празнична трапеза включва задължителна консумация на риба. На църква се отива с нова дреха, която става благословена и се носи по време на Великденските празници.


Календар на традиционните български празници
CalendarBase Calendar
Март 2020
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
           
2
4
5
6
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
26
27
29
30
31
         Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement