На 17 януари се празнува Антонов ден
Именници: Антон, Антония, Андон, Тончо, Донка и Дончо.

Обреди: На този ден младите булки месят питки и ги мажат с мед. Те също се раздават за предпазване от болести.

Свети Антоний

Православната църква почита на 17 януари паметта на Преподобния Антоний Велики. Той е роден около 251 година след Христа в Египет, в семейството на заможни и благочестиви родители. Според житиеписеца му Атанасий Александрийски, светецът прекарва 20 години при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които беседва с часове.

На 104 години Антоний излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството. На следващата година светецът умира, погребан е на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка". Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве.

В народните представи живеят двама братя близнаци, ковачите Андон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден /на 18 януари/ са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

содена питка содена питка

необходими продукти

500г брашно
250г кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 яйце + 1 жълтък
1 равна супена лъжица сол


В половината брашно прибавяте яйцето, млякото и солта. В другата половина - содата. Смесват се двете части и се омесва меко тесто. В намазана с масло или олио тава се разстила тестото. Намазва се с жълтък, набожда се с вилица и се пече в предварително загрята умерена фурна. Когато е готова, веднага щом се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива добре с кърпа, за да остане мекичка.


Календар на традиционните български празници
CalendarBase Calendar
Януари 2021
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
       
2
3
4
5
9
10
11
12
13
14
15
16
19
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
             Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement