30 ноември - Aндреев ден

Именници: Андрей, Андриян, Андрияна, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка, Първан.

Обредна трапеза: варят се боб, леща, царевица, жито, фасул, нахут, прясна пита. В някои краища на България се слага трапеза, като на Бъдни вечер.

Св.Андрей

Православната църква е нарекла Свети Андрей - Първозвани, защото пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христос.

Свети Андрей и брат му апостол Петър били рибари. Сам Христос ги призовал да тръгнат с него и да станат ловци на човеци, както пише в Евангелие от Матей. Двамината следвали Спасителя навсякъде и станали свидетели на духовните му подвизи, на кръстната му смърт и възкресението му.

След Възнесението му и слизането на Светия дух, когато апостолите отишли по разни страни да проповядват словото Божие, апостол Андрей се отправил на север. Минал през Гърция, през Мала Азия, по брега на Черно море и стигнал до земи, обитавани от скитите – земите на Русия. Андрей Първозвани е един от светците-покровители на Русия и светецът-покровител на Шотландия. Той е възприеман и за апостол на православните славяни защото именно той ръкоположил първия епископ в Цариград - Стахий, а кръщение и миропомазание православните славяни — българи, сърби и руснаци, са получили именно от Цариградската патриаршия.

Целия си живот свети Андрей посветил на проповядване. На гоненията "отвръщал" с търпение и примерен живот. От Киев до Византион, от Крим до Грузия странствал свети Андрей, за да разнася Божията мъдрост. Като Спасителя и апостол Андрей приел кръстна смърт и напуснал като мъченик този свят. Умира в гръцкия град Патра, разпънат на кръст, с формата на буквата “Х”. По-късно в иконографията този символ е наречен “Андреев кръст”.

При император Констанций (337-361) мощите на светеца били пренесени в Цариград и поставени в църквата "Свети апостоли". Когато кръстоносците завладели града през 1208 година, пренесли светите мощи в италианския град Амалта. Там почиват те и досега.

Баба Меца

В народния календар 30 ноември - АНДРЕЕВ ден
се нарича още Мечкинден. Според преданието Свети Андрей бил отшелник в планината и там обработвал малка нива с единствения си вол. Но един ден мечка изяла животното. Разгневил се Андрей, уловил звяра и го впрегнал в ралото. Оттогава яздел мечката и с нейна помощ обработвал земята си. Затова светецът се тачи и като покровител на най-свирепите животни по нашите земи. На този ден преди изгрев слънце най-възрастната жена в дома взема шепа варени царевични зърна и ги хвърля нагоре в комина с думите: “На ти, мецо, варен кукуруз, че да не ядеш суровия”.

Според традициите, приготвените варива - жито, леща, царевица, фасул..., т.е. всичко, което се сее на полето, се правят, за да наедреят посевите така, както и сварените зърна. Всички в къщата трябва да опитат от тях, дава се дори и на домашните животни. В някои краища на България стопанките раздават и на съседите за здраве. А другаде е точно обратното - не се дава на външни хора, за да не се изнесе плодородието от дома.

В народния календар Ендрев ден се свързва с края на лятото и есента и началото на зимата. Според народната астрономия на този ден започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи, че "На Едрей денят започва да наедрява колкото едно просено (житно, маково или синапено) зърно".


Календар на традиционните български празници
CalendarBase Calendar
Ноември 2020
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
           
2
3
4
5
6
9
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
           Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement