Обичаме да пътуваме - споделени впечатления


Градините, тези щастливи места (Българи в Канада)
Градините, тези щастливи места

Автор: МаГИ


В големите градове на Канада, има прекрасни места за посещение през зимата. Това са оранжериите за цветя. Когато навън студът ни идва в повече и се чудим къде да намерим топло и красиво кътче, различно от моловете, това е точното място.

В Торонто - най-известна и богата е Allan gardens. Работи 365 дни в годината, с вход свободен от 10 до 5, и предлага цветно разнообразие в 5 различни зали. Освен тематичните изложби на цветя, които се сменят според сезона 4 пъти, в зелената къща могат да се видят и постоянни обитатели - тропически палми, банани, фикуси, кактуси, циклами, амарилис, азалии, орхидеи и много други.


Паун от цветя
Паун от цветя
Украсено коледно дърво
Украсено коледно дърво


Травиално и красиво цъфтящо зеле
Травиално и красиво цъфтящо зеле
Амарилис
АмарилисВпечатляващи са коледно-новогодишните изложби. Неотдавна посетих градината и споделям снимки, които показват само малка част от разкоша на експозициите.
В зеления оазис се влиза през кръглата тропическа-палмова зала. В сегашния празничен сезон, там ни посрещат паун и елха от цветна изработка. Шията на пауна е от люспи на шишарка, а опашката му - от различни нюанси на зелени суккуленти. За цветна "боя" по перата на опашката е използвано каланхое - тропическо растение цъфтящо през късите зимни дни. От подобни материали е изработена и "елхата".

Кафяво дърво от листа на дъб
Дърво от листа на дъб
Заешки уши в украса на топки
Заешки уши върху топки


Лосът
Лосът
Леда и Лебеда
Леда и Лебеда


Продължаваме наляво и попадаме в температурно-умерената зала. Като цветно-растителен фон тук преобладават цикламите, зелките, азалиите. И тук има фигури в различни форми изработени от задължителни растителни материали. Подминаваме дърво украсено като коледно, но направено от листа на червен дъб, друго дърво - с коледни топки обвити с листа от заешки уши (Stachys byzantina), лос с тяло от дървесна кора и рога покрити в мъхове и лишеи, и достигаме до езерцето на Леда с Лебеда и червените/златни риби. Това е любимо место на много деца, но съвсем не е единственото. Има още какво да ги изненада в следващата зала.


Залата с поансетиите
Залата с поансетиите
Коледни топки, орхидеи и куче
Коледни топки, орхидеи и куче


Елен сред амарилис
Елен сред амарилис
Бял и червен амарилис
Бял и червен амарилис


В тази част преобладават поансетиите, които познаваме като червените коледни растения. Но тук ще видите и бели, и жълти и всички нюанси на розово-червеното, даже цикламено-виолетови и шарени коледни звезди. Между тях се открояват разкошните пищни амарилиси, под саксиите с орхидеи. Различното тук са дървените фигурки на горски животни а еднаквото е - коледното дърво изработено с каланхое. Атракцията е воденицата с десетина костенурки в подножието ѝ и с украса от... от какво ли не: папрати, шарени треви, амарилис - бял и червен, мъхове, бръшлян ... са само част от всички зеленила.


Воденицата с костенурките
Воденицата с костенурките
Елхата
Елхата


През мостчето и покрай "елхата" - обратно покрай езерото на Леда и палмовата зала с пауна, и попадаме в дясното крило на зимната градина. Тук се намира тропическата зала, а след нея залата с кактусите. Да си призная, кактусите са ми любимите. Като ги знам колко бавно растат, тези огромни топки бодли винаги ме възхищават с красотата и целостта си - без повреди и аномалии. Перфектни. За разнообразие и цвят между тях са разпръснати саксии с каланхое.


Разгледах всичко и забравих, че съм в град, и че е зима. Препоръчвам горещо Allan Gardens - този уютен, зелен оазис през дългите дни на канадската зима. Когато парадът от цъфтящи луковици (лалета, нарциси, минзухари) все още не е започнал. Докато ги чакаме - намерете време, да посетите оранжерията за цветя, почти в центъра на Торонто. За изненади, вдъхновение, релакс и мечтание. За повече дупарин и настроение, които ни правят щастливи.

Коледната изложба е до 7-ми януари 2018. След това се сменя с пролетна.

1 яну 2018, снимки авторът


Preview Large Images
Copyright © 2008 BIZIMI Center. Home | Mission | Link to Us | Submit / Update advertisement