<< предишно ВСИЧКИ СЪОБЩЕНИЯ следващо >>
George Tanev
Real Estate Agent
ADRESZ
Montreal
office: (514)636-2981
cell: (514)574-6909
link

Новите правителствени промени в ипотечното кредитиране
Новите правителствени промени в ипотечното кредитиране са в сила от 19.04.2010. Ето какви са те накратко:Отпускане на кредит – всички кандидати за ипотечен кредит ще се одобряват на лихвения процент за 5 годишен затворен ипотечен кредит (5 yrs fixed rate) независимо от условията, при които взимат ипотечния кредит. т.е. дори и да подпишете 3 годишен договор с плаваща лихва, която в момента е на 1.85%, кредитора (банката) ще изчислява платенжната Ви способност при условията на 5 годишен затворен ипотечен заем, който към днещна дата е около 5.50%Рефинансиране - при взимане на допълнителен кредит срещу ипотекиране на сегашното Ви жилище, максималната сума на кредитиране става 90% от банковата оценка на имота.Имоти носещи приходи – т.н. Investment (rеvenue) properties, когато собственика не живее в дадения имот, максималната сума на кредитеране при рефинансиране става 80%.Приходи при отдаване под наем – при кандидатстване за ипотечен кредит, не повече от 50% от брутния годишен приход от събиране на наеми, ще се причислява към годишния доход на собственика или купувача. Става въпрос за имот с не повече от 5 жилища, без значение дали собственика обитава въпросния дуплекс, триплекс или квадруплексВтори имот - Продуктите на CMHC (Canada Mortgage and Housing Corporation) за покупка на второ жилище ще се прилагат само за закупуването на едно-фамилно жилище, което се обитава от собственика. Преди 19.04.2010 имот с едно до четири жилища (квадруплекс) се приемахва като втори дом. За по-голяма яснота, термина „обитавано от собственика” означава имот, в който се е регистрирал и живее кредито-получателя (собственика) или негов роднина, които не плащат наем. Кредиторите трябва да проверят тази информация и да я пазят в базата си данни.Самостоятелно заети (Self employed)

а) CMHC намалява максимална сума за отпускане на кредит спрямо стойността на имота: 90% от стойността при закупуване или прехвърляне; 85% от стойността при рефинансиране.

b) това се отнася за заемо-получатели, които са на дадена работа повече от две години, но същевременно не повече от 3 години. Тази програма не се отнася за такива, които са на работа повече от 3 години.c) Заемо-получатели, които работят на комисионна, не се квалифицират за този продукт. Кредиторите ще изискват документация за получаваните възнаграждения чрез комисионни.

d) Кредиторите ще вземат получения личен приход на кредито-получателя, а не общия оборот на бизнеса му.