<< предишно ВСИЧКИ СЪОБЩЕНИЯ следващо >>
Julia Bozukova

Homéopathe, Praticienne Reiki
Laval
office: 450-682-5383
cell: 514-991-3566
link

Да посрещнем пролетта
От няколко дена и ние, в Канада, имаме правото и удоволствието да наблюдаваме първите признаци на пролетта: нормално движещи се хора, а не прибягващи субекти, птичи песни, зачезващи купчини сняг, прокрадваща се изпод замръзналата земя зелена тревичка... С една дума, природата се пробужда! Пробужда се и нашият организъм.

Според китайската медицина, пролетта е сезона на черния дроб и жлъчката, т.е. това са органите, които са енергийно „отговорни” за доброто функциониране на организма ни до пристигането на лятото, когато тази функция ще бъде поета от сърцето и тънките черва. За съжаление, черният ни дроб, доста често, е пренатоварен и „уморен” още преди да поеме тази си функция, поради прекомерната употреба на алкохол и най-различни химикали (лекарства, пестициди, оцветители и други нежелателни и вредни добавки в храната, която ни се предлага на пазара). Признаците на един „изтощен” черен дроб са депресия, изнервеност, безсъние, яд, невъзможност да се вземат решения и т.н.

Как да подпомогнем черния си дроб?

1. Цветът на пролетта е зеленото, така че, за да подмладите черния дроб, предпочитайте зелените храни – тези, които съдържат повече хлорофил като: житни треви (пшеница, ечемик), както и сок от такива, микро водорасли (спирулина, която обаче не се препоръчва при остри заболявания на жлъчката; хлорела), магданоз, кале, спанак и т.н.

2. Създайте си навика да пиете всяка сутрин, със ставането ви, чаша топла вода, в която сте добавили резен лимон или една лъжица ябълков оцет. Може да добавите и чист мед. Това алакализира кръвта и подпомага прочистването на черния дроб от натрупаните токсини.

3. Избягвайте натоварващи черния дроб храни като: млечни, месни (пилешкото е възможна алтернатива), мазни, пържени, както и алкохол.

4. Увеличете употребата на пикантни храни като: чесън, лук, джинджифил, горчица, куркума, босилек, риган, кимион, копър... Тези храни подсилват имунитета, който ни е от особена необходимост през прехода към пролетта, когато честите промени във времето и всеобщата слабост на организма ни правят особено податливи към настинки, алергии и различни остри заболявания.

5. Увеличете употребата на кълнове и семена, както и коренови зеленчуци като картофи, моркови, цвекло и ряпа. Лично аз много харесвам салата от настъргани моркови, ябълки и стафиди, поръсени със заливка от оцет, мед и зехтин. Такава салата може да ядете в неограничени количества.
Изпробвайте тридневна прочистваща диета (въпреки че не обичам думата диета) само с такава салата и вода с лимон и ще забележите осезаем прилив на енергия.

Докато се грижите за тялото си с по-горе изброените храни, помислете и за пробуждането и прочистването на духовното ви тяло.

Започнете с почистване на дома и работното ви място от ненужни, стари вещи – те задържат плавното протичане на енергиите в и около вас. Пролетното почистване не е била прищявка на нашите баби и майки, а мъдър процес с цел освобождаване на място за Новото, което ще ни споходи със събуждането на Природата.

Успоредно с прочистването на дома се заемете и с прочистване на ума и съзнанието от ненужни мисли и емоции като страх, ярост, ненавист, желание за мъст, завист и т.н. Заменете ги с позитивните им антиподи: кураж, търпимост, любов, любов и отново любов.

Отделете десетина минути от деня ви, за да останете сами със себе си. Практикувайте духовни практики като медитация, йога, тай-чи, рейки и т.н., които ще ви помогнат да канализирате бушуващите у вас ненегативни емоции и страсти.

Не пренебрегвайте духовните книги – такива има много и за всеки вкус. Изберете четивото, което ви привлича в настоящия момент.

Нека да направим заедно прехода към пролетта по-лесен, приятен и здравословен. Ако всеки сам си помогне да се чувства по-добре в кожата си, това би направило и целия свят по-красиво и приятно място за живот и развитие.

Желая ви красива, свежа, ухаеща и здрава пролет!