<< предишно ВСИЧКИ СЪОБЩЕНИЯ следващо >>
Julia Bozukova

Homéopathe, Praticienne Reiki
Laval
office: 450-682-5383
cell: 514-991-3566
link

Основи на психологическото здраве на децата
Здравето на децата ни е тема, която силно ме вълнува като хомеопат и учител. Ежедневно съм свидетел на влиянието, което оказва забързаната и объркана епоха, в която живеем върху бъдещото поколение.

Родителите винаги бързат нанякъде с угрижен вид. И как не?! Сметките трябва да се платят: жилище, новата кола, iphone, ipad, 52-inch-овия телевизор, и т.н. А детето иска още, и още... Не е честно: другите имат, а то, милото, не... Така сами се заробваме за сметка на кого? На най-ценното, за съжаление: децата, семейството и здравето. Не си даваме сметка, че желанията да притежаваме все повече и повече идва от една голяма празнина в душата, която се опитваме да запълним с куп непотребни вещи.

Когато следващия път детето ви пожелае нещо, поспрете и си задайте въпроса: какво всъщност иска, от какво наистина има нужда? Опитайте се да изкарате детето от стаята му и да го откъснете от неразделния му спътник: компютъра или някоя друга съвременна играчка (мозъкозаглаждаща за съжаление). Вече са доказани вредите от прекомерната употреби на тези устройства не само върху физическото здраве, но и психическото: децата стават зависими от тях, нервни, депресивни, хиперактивни и с проблеми с концентрацията. Постепенно родителите започват да бъдат „атакувани“ от училищните органи с множество забележки относно поведението на децата. Не закъснява и натискът да се започне лечение с разни психостимуланти от рода на Ritalin или Concerta. Вярвайте ми, ефекта от тези лекарства върху децата е поразителен. Децата изглеждат като зомбирани, губят апетит, изостават във физическото си развитие. Ученици са ми споделяли, че не си спомнят да са се чувствали радостни, откакто са започнали приема на тези лекарства. Тъжно ми е, болно ми е...
Само като знам колко проблеми се спестяват, ако дадем на децата си това, от което имат нужда:

1. Много любов и внимание. Да, внимание! „Как мина денят ти днес? Какво интересно ти се случи? Какво научи? Какъв искаш да станеш като порастнеш?“ Задаваме въпросите, но и действително изслушваме отговорите! Елементарен жест, който е от огромно значение за всяко подрастващо същество. То се чувства желано, обичано и интересно за най-важните му хора: родителите!

2. Здравословна храна: не нещо готово купено от магазина, а дори и най-обикновена супичка, но приготвена с много обич и съставки, които познаваме!

3. Здрав сън: не такъв, който сграбчва детето около 2 през нощта, когато вече е изнемогнало от среднощния чат, а сън, който идва в нормално и редовно за детето време, което се определя от възрастта му. И, скъпи родители, не мислете, че като видите затворена вратата на стаята на детето си то спи. Проверете го, целунете го за лека нощ и изключете Wi-Fi (с риск да бъдете „намразени“ и обвинени в жестокост). Децата имат нужда от лимити и от родителски контрол. Те ще имат много приятели в живота си, но само едни родители, така че, не бива да се страхуваме да заемем позицията си на такива и да наложим нашите изисквания.

4. Движение: не е нужно да сте записали съкровището си на няколко спорта (кой от кой по-скъпи). Приучете го да играе навън с други деца. Да, това изглежда налудничаво отначало, но е изпълнимо и децата ще са ви благодарни (след като преживеят първоначалния шок от тичането на свобода, разбира се). Спомнете си как, като малки, играехме, а сега нашите деца правят „активитета“.
След като сме изградили базата, необходима за воденето на здравословен начин на живот, в следващи съобщения имам намерение да давам съвети за някои конкретни здравословни проблеми.

Бъдете здрави и с ведри мисли!