<< предишно ВСИЧКИ СЪОБЩЕНИЯ следващо >>
"Паисий Хилендарски"
Културните връзки между България и Канада
Българо-Канадски Културен Център
Montreal
office: /450/ 691-2497
cell: /514/ 995-6214
link

Картини и гласове от България
Не пропускайте експозицията IMAGES ET VOIX DE BULGARIE на Martin Koenig .

В последните години, говорейки или показвайки България, често виждаме да ни представят предимно с циганите. Тръгвайки за експоцицията имах нагласата да видя за пореден път подобно унижение и се бях емоционално подготвила да обясня на автора, че малцинствата в България не дават нейния облик.

Бях, обаче, много приятно изненадана. Цялата експозиция представяше една хубава, но за съжаление, почти напълно отмряла епоха от нашата история и бит. Българското село и неговите отрудени хора. Онези хорица, които са успяли да съхранят българския фолклор и традиции. От снимките лъхаше една чистота, топлота и онзи типичен български дух, който все по-рядко срещаме. Променен от последствията на глобализацията, модернизацията и онази странна урбанистика, допълнена от вълните на имиграцията.

Фотографиите са в черно и бяло и отразяват онзи първичен инстинкт за самосъхранение, защото фолклора е както исторически носител, така и емоционален заряд на непреходното- идентичността.

Музикалното оформление на експозицията беше невероятно. Чистият автентичен български фолклор, такъв, какъвто е бил преди повече от 40 години.

За спомен можете да си вземете книгата и диска, които са професионално направени и са отпечатък на нещо, което все по-рядко се среща по света - истинските хора, здраво свързани със земята и обикновения бит.

Не пропускайте да видите България и българите от преди 45 години през очите на един чужденец.

(Автор: Моника Вълева)
Вход свободен
27 февруари – 22 март
Място: Maison de la culture Ahuntsic Cartierville, 10 300 rue Lajeunesse, 1er etage
За справки: 872-8749-30